середу, 18 квітня 2018 р.

Спадкування часток в Товариствах з обмеженою відповідальністю: нові правила

17 березня 2018 року був офіційно опублікований новий Закон України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" №2275-VIII від 06 лютого 2018 року (далі – "Закон"). Закон набирає чинності через 3 місяці з дня його опублікування, окрім деяких норм, що будуть прокоментовані нижче.
Серед ключових нововведень Закону – новий порядок спадкування часток (далі – "Частка") у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю (далі – "Товариство"), який кардинально відрізняється від існуючого.
За таким новим порядком більше не вимагається згода інших учасників Товариства для отримання Частки спадкоємцем чи правонаступником у разі смерті (оголошення судом безвісно відсутнім або померлим) учасника - фізичної особи чи припинення учасника - юридичної особи.
При цьому Закон визначає два режими спадкування Частки залежно від її розміру:
1) Якщо Частка становить менше 50 відсотків статутного капіталу Товариства, учасник може бути виключений з Товариства за умови, що протягом року з дня закінчення строку для прийняття спадщини спадкоємці (правонаступники) такого учасника не подали заяву до державного реєстратора про вступ до Товариства. Таке рішення про виключення учасника приймається без врахування голосів такого учасника.
2) Якщо Частка становить 50 відсотків або більше статутного капіталу Товариства, Закон передбачає право Товариства приймати рішення, пов’язані з ліквідацією Товариства, без врахування голосів відповідного учасника.
Тобто, можна передбачити, що відповідно до Закону, можливості спадкоємців (правонаступників) щодо участі у Товаристві будуть визначатися в залежності від розміру належної їм Частки.
Дана норма щодо спадкування Частки, на відміну від інших положень Закону, набирає чинності через один рік з дня набрання чинності Законом.
Закон передбачає, що протягом року з дня набрання ним чинності положення статуту Товариства, що не відповідають Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності Законом.

0 коментарі:

Дописати коментар