вівторок, 17 липня 2018 р.

ПРОБЛЕМА «ЄВРОБЛЯХ»: ПЕРШИЙ КРОК ДО ВИРІШЕННЯ ЗРОБЛЕНО

Верховна Рада України 13 липня в першому читанні прийняла проект закону № 8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів».
Проект пропонує 2 базові ставки підрахунку акцизів: 50 євро для "бензинових" авто та 75 євро для "дизельних" за наступною формулою:
А(Акциз)= Б(Базова ставка)*Кд(Коефіцієнт двигуна) *Кв(Коефіцієнт віку)
При цьому, Коефіцієнт двигуна передбачається обчислювати шляхом ділення об'єму двигуна на 1000, а Коефіцієнт віку – це кількість повних календарних років з року, наступного за роком виробництва авто, до року визначення ставки податку.
Наприклад, акциз на новий автомобіль з об'ємом бензинового двигуна
  1,6 тис. куб. см за новими розрахунками становитиме 80 євро, віком до 5 років – 400 євро, а до 15 років – 1200 євро.
Водночас, акциз на новий автомобіль з об'ємом дизельного двигуна
 1,6 тис. куб. см за новими розрахунками становитиме 120 євро, віком до 5 років – 600 євро, а до 15 років – 1800 євро.
При цьому, залишаються в силі ставки ПДВ (20%), мито (10%) і відрахування в Пенсійний фонд (3-5%), які розраховуються від ціни автомобіля.
Цим самим законопроектом скасовується заборона на митне оформлення машин, які не відповідають стандартам Євро-5, що дозволить зареєструвати автомобілі навіть до
 
2010 року випуску – незалежно від їх технічного стану.
Однак, для надто "літніх" малолітражок (найбільш доступних та поширених в Україні), вартість яких становить кілька тисяч євро, сума акцизу залишатиметься значною – вона зможе досягати третини-половини вартості такого автомобіля..
Крім того, проектом закону вводиться обмеження на кількість автомобілів, які можна ввозити без грошового забезпечення: нерезидент зможе без грошового забезпечення тимчасово ввезти тільки один автомобіль. Наступне ввезення буде платним, якщо попередньо ввезене авто не буде вивезено.
Встановивши норму, депутати запропонували і санкцію за її порушення:
Порушення термінів реєстрації для транзитних авто:
більше 20 днів – 85 000 грн.
більше 30 днів – 170 000 грн.
Порушення режиму тимчасового користування автомобілем:
більше 10 днів – 85 000 грн.
більше 30 днів – 170 000 грн.
Щоб слідкувати за дотриманням цієї норми в недалекому майбутньому фіскали, митники та поліція зможуть легко обмінюватися інформацією про те, який автомобіль порушив митні правила, а який – ні.
Варто зазначити, що прийняття закону в першому читанні ще не означає, що нові правила розмитнення і нові акцизи на автомобілі в Україні почнуть діяти негайно. До введення в дію законопроекту ще слід пройти доопрацювання в комітетах, внесення поправок і чергове голосування у парламенті.

0 коментарі:

Дописати коментар